Ülke ekonomisinde son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle süt fiyatlarının arttığını belirten Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Manavoğlu, öncelikli olarak çocukların tüketmesi gereken süt ve süt ürünlerini, gelir düzeyi düşük ailelerin satın almakta zorlandığı gıda ürünleri arasında yer aldığını söyledi. Başkan Manavoğlu, “Sağlık açısından günde iki bardak süt tüketimi, çocuklarımızın fiziksel ve zihinsel gelişiminde ihtiyaç duydukları birçok vitamin ve minerali sağlayabilir. Süt ve süt ürünü tüketmek her çocuğun hakkıdır ve bu sorumluluk devlete aittir” açıklamasında bulundu.
SÜT FİYATLARI MAKUL OLMALI
“Süt ve süt ürünlerinin fiyatları toplumun her kesiminin kolaylıkla ulaşabileceği seviyelerde tutulmalı” Başkan Manavoğlu, “Süt ve süt ürünleri fiyatlarındaki önlenemez artışın esas sebebi üretiminin azalması, üretimin azalmasının temel nedenlerden biri sektördeki yüksek üretim maliyetleridir. Yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksek olması sadece küçük işletmeleri değil, büyük üreticileri de olumsuz etkiliyor. Bu yüzden süt üretiminin ve tüketiminin arttırılmasına yönelik stratejik plan ve politikalar ivedilikle geliştirilmeli ve çiğ süt fiyatı belirlenirken üretici maliyetleri göz önüne alınmalı. Ayrıca bölgesel ihtiyaçlara göre alternatif çözüm yolları şekillendirilmeli” açıklamalarına yer verdi.
SÜT ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ!
Kaliteli süt üretimi için süt hayvancılığı ile uğraşan üreticinin desteklenmesi ve kırsal kalkınmaya önem verilmesi gerektiğini dile getiren Manavoğlu, “Süt üreticilerinin bir araya gelmesini sağlayacak teşvikler oluşturulmalı, kooperatifler desteklenmeli. Pastörize ve UHT (uzun ömürlü) süt üretiminin yaygınlaşması teşvik edilmeli. Yerel yönetimler süt ile ilgili süreçlere dahil olmalı, sütün tüketiciye ulaştırılmasında etkili ve sonuca odaklı organizasyonlar planlamalı. Sütün ‘Çiftlikten Sofraya’ olan sürecinin her aşamasının izlenebilirliği sağlanmalı, üreticilerin bu konudaki çalışmaları desteklenmeli. Süt ve süt ürünlerindeki denetim artırılmalı, sokak sütü ve kayıt dışı üretim, sonlandırılmalı. Gıda mühendisleri, üretim, satış, depolama ve denetim gibi her aşamada görev almalı” sözlerine yer verdi.
ÜRETİCİNİN REFAH SEVİYESİ ARTMALI
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Manavoğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:
“Bizler, süt ve süt ürünleri tüketiminin önemini vurgulamaya, sürdürülebilir ve güvenli üretimde görev almaya, halkımızın sağlıklı beslenmesi konusunda öneri ve görüşlerimizi her platformda iletmeye devam edeceğiz. Amacımız sektördeki sorunların çözümüne katkıda bulunmak, tüketici ve üreticinin refah seviyesinin artmasını sağlamak. Her vatandaşımızın sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme hakkını talep etmeye devam ederken, süt ve süt ürünleri ile ilgili yanıltıcı ve bilimsellikten uzak açıklamalara karşı duracağız.”