Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edildi

Kuzey Kore'nin komünist tehditlerini gerekçe gösteren Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkede sıkıyönetim ilan etti. Yeol, devlet karşıtı unsurların ortadan kaldırılacağını belirtirken, ülkede parlamento kapatıldı, milletvekillerinin meclis binasına giremediği belirtildi. Tüm siyasi parti, medya, yayıncılık faaliyetlerinin yasaklandığı ülkede savunma bakanlığı da orduya, "Teyakkuzda olun" çağrısı yaptı.
 Tarih: 04-12-2024 10:54:30
Güney Kore'de sıkıyönetim ilan edildi

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Kuzey Kore yanlısı komünist unsurları devletin içinden temizlemek amacıyla sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu.

GÜNEY KORE'DE SIKI YÖNETİM KARARI

Asya ülkesi Güney Kore'den gelen haber dünya gündemine bomba gibi düştü. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkede sıkıyönetim ilan edildiğini açıkladı. Yeol, kararın Kuzey Kore yanlısı unsurları devletin içinden temizlemek hedefiyle alındığını duyurdu.

"KUZEY KORE'NİN KOMÜNİST TEHDİDİNDEN KORUMAK İÇİN BU KARARI ALDIK"

Yoon, canlı yayında gerçekleştirdiği konuşmada, "Kuzey Kore'nin komünist güçlerinin oluşturduğu tehditlerden liberal Güney Kore'yi korumak ve devlet karşıtı unsurları ortadan kaldırmak için... Olağanüstü hal ilan ediyorum. Karar anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor." dedi.

"MUHALEFET DEVLET KARŞITI FLİYETLERE BULAŞTI"

Muhalefeti de hükümeti felce uğratmak ile suçlayan Yoon, sıkıyönetim yoluyla demokratik ve özgür Güney Kore'yi yeniden inşa edeceğini söyledi. Bir televizyon kanalına konuşan Devlet Başkanı Yoon, muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlere bulaşmakla" suçladı. Yoon, muhalefet partilerinin ülkeyi krize sokmak için parlamentoyu rehin aldıklarını öne sürdü.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol

MUHALEFET, BÜTÇE TASARISINI REDDEDİNCE ÜLKE KARIŞTI

Sıkıyönetim kararının, muhalefetteki Demokrat Parti'nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesinin ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görevlerini kötüye kullanma önergeleri sunmasının ardından geldiği ifade ediliyor.

SİYASİ PARTİ VE MEDYA FLİYETLERİ YASAKLANDI

Bu arada, Güney Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verildi ve teyakkuzda olunması çağrısı yapıldı. Güney Kore ordusu, parlamento ve parti faaliyetlerinin yasaklandığını duyururken, tüm medya ve yayıncılık faaliyetlerinin kontrol altına alınacağını bildirdi.

PARLAMENTO KAPATILDI

Ülkenin ana muhalefet partisi, sıkıyönetim kararının ardından milletvekillerine seslenerek acil toplantı için Ulusal Meclis'e gelmeleri çağrısında bulundu. Parlamento kapatılırken, milletvekillerinin giriş yapamadığı ifade edildi. Yoon, 2022'de göreve geldiğinden bu yana muhalefetin kontrolündeki parlamentoya karşı kendi gündemlerini dayatmakta zorlanıyor.

"ORDU PARLAMENTO ÜYELERİNİ TUTUKLAYABİLİR"

Anamuhalefet partisi Demokrat Parti'nin lideri Lee Jae-Myung, kararın anayasaya aykırı olduğunu söylerken, sıkıyönetim kararını parlamentoda durdurmaya çalışacaklarını belirtti. Lee Jae-Myung, "Ancak ordu parlamento üyelerini tutuklayabilir" dedi.

İKTİDAR PARTİSİNDEN KARARA İTİRAZ

Ülkenin iktidar partisi olan Halkın Gücü Partisi lideri Han Dong-Hoon da sıkıyönetim ilanının yanlış olduğunu, kararı engellemek için ellerinden geleni yapacağını belirtti.

WON, DOLAR KARŞISINDA SON İKİ YILIN DİP SEVİYESİNDE

Parlamento Başkanı'nın ise oturumu toplamak için parlamentoya gittiği bilgisi paylaşıldı. Ancak polis araçlarının parlamentoyu çembere aldığı belirtildi. Ülke para birimi Won, sıkıyönetim kararının duyurulmasıyla yüzde 1 değer kaybederek dolar karşısında son iki yılın dip seviyesine geriledi.

ABD'DEN İLK AÇIKLAMA

Beyaz Saray da yaşananlara ilişkin yaptığı ilk açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden Yönetiminin Güney Kore yönetimi ile temas hâlinde olduğu ve durumu yakından takip ettikleri ifade edildi.

44 YIL SONRA İLK

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 'parlamentoyu kontrol etmek, Kuzey Kore'ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmakla' muhalefeti sık sık eleştirdiği bilinirken; 2022'de göreve geldiğinden beri muhalefetin kontrolündeki parlamentoya karşı kendi gündemini kabul ettirmekte zorlanıyordu. Yoon aldığı sıkıyönetim kararıyla, 1980'den bu yana Güney Kore'de ilan edilen ilk sıkıyönetim oldu.

SIKIYÖNETİM KOMUTANI OLARAK GENEL KURMAY BAŞKANI ATANDI

Öte yandan Genelkurmay Başkanı General Park An-su'nun sıkıyönetim komutanı olarak atandığı bildirildi. Sıkıyönetim komutanı tarafından alınan kararlara göre, protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetler yasaklandı.

KARARLARI İHLAL EDENLER TUTUKLANACAK

Talimatname yerel saatler 23'de yürürlüğe girerken; alınan kararlarda "Tüm medya ve yayınlar, sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır" ifadesine yer verildi. Talimatnamede ayrıca, grevdeki stajyer doktorların da 48 saat içinde işlerinin başına dönmeleri emredildi. Sıkıyönetim kararlarını ihlal edenler mahkeme kararı olmaksızın tutuklanabilecek.

MECLİS ÖNÜNDE ARBEDE ÇIKTI

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilan etmesinin ardından Ulusal Meclis yerleşkesine erişim, korumalar ve polis tarafından engellendi. Yerel saatle 23.30 itibarıyla Ulusal Meclis kapılarında nöbet tutan korumalar ve polis memurları, sadece milletvekillerinin, parlamento personelinin ve akredite muhabirlerin kimlik kontrolünden sonra girişine izin verdi. Yoon'un sıkıyönetim ilanının ardından Meclis önünde toplanan onlarca vatandaş ile polis arasında arbede yaşandığı belirtildi.

MUHALİF MİLLETVEKİLLERİNİN PARLAMENTOYA GİRİŞİ ENGELLENDİ

Güney Kore Parlamentosu, sıkıyönetim kararını oylamak üzere oturama başladı. Parlamento, yapılan oylamayla sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verdi.

Haberler.com / Turan Yiğittekin - Dünya Parlamento Kuzey Kore Güney Kore Güncel Dünya Medya Kore
Etiketler
  Kaynak: www.haberler.com
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
Tüm Anketler
Sizce Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığını hangi parti adayı alır?
BİZİ TAKİP EDİN
  • HABER ARŞİVİ
    YUKARI