Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk, hububat raporlarını değerlendirerek üretim desenindeki değişim, ithalat projeksiyonları ve su sorunu nedeniyle yapılması gereken düzenlemeleri anlattı. ATB Meclis Üyesi Büyükselçuk, Türkiye’de üretim deseninin yağış rejimiyle birlikte hızla değiştiğini belirterek, “TMO’nun açıkladığı rapora göre, pamuk, mısır ve ayçiçeğinden hububata doğru kayış gözleniyor. Yağış rejimi üretim desenini de değiştiriyor” şeklinde konuştu. Büyükselçuk, Amerikan Tarım Bakanlığı’nın Türkiye hububat değerlendirme raporunun tüm dünyada profesyoneller tarafından referans alındığını vurgulayarak, “Buna göre Türkiye 2025-2026 döneminde buğdayda yüzde 15, arpada yüzde 29, mısırda ise yüzde 12 artış görüldü. Bu analize göre buğday ithalatı 7.3, arpa ithalatının 1.7 milyon ton olacağı öngörüldü. Mısır ithalatı ise yüzde 42 azalışla 3.3 milyon ton olacağı öngörülüyor. Aynı dönemde buğdaydaki tüketim, yemdeki tüketimin azalmasından dolayı yılda 18.7 milyon ton, arpada 6,9 milyon ton, mısırda ise 11 milyon ton olması bekleniyor” diye konuştu. Raporda en çarpıcı bulgunun hayvancılıkla ilgili olduğunu söyleyen Büyükselçuk, “Türkiye’deki buzağı kaybı yaklaşık 500 bin. Bu rakam Türkiye’nin yıllık hayvan ithalatı ile aynı seviyede. Buzağıları doğarken kaybetmezsek, hayvan ithalatına gerek kalmayacak” dedi.
“HUBUBATLA İLGİLİ DÜZENLEME YAPILMALI”
Türkiye’de ekilebilir alanların sabit olduğuna dikkat çeken Büyükselçuk, düzenleme ihtiyacını şu sözlerle dile getirdi:
“Hububat üretimi ile ilgili düzenleme yapılması gerekiyor. İç Anadolu ve Antalya’nın yayla ilçelerinde su sorunu artık ciddi olarak ön plana çıkıyor. Türkiye’de ekilebilir topraklar belli ve bunları artırma imkânımız yok. Ancak verimliliği artırabiliriz.”
Tarım Bakanlığı’nın üretim tercihlerine yönelik yaklaşımını aktaran Büyükselçuk, “Türkiye olarak hem buğday hem de mısır ithal ediyoruz. Bakanlık, mısır yerine buğday ekilerek illaki bir şey ithal edilecekse mısır ithal edelim mantığında. Bu yaklaşımla su kaynaklarının daha verimli kullanılması hedefleniyor” dedi.
“25 MİLYON TON BUĞDAY ÜRETMELİYİZ”
Türkiye’nin yıllık 25 milyon ton buğdaya ihtiyaç duyduğunu belirten Büyükselçuk, “Son yıllarda 18-21 milyon ton buğday üretiyoruz. 25 milyon ton buğday üretirsek buğday ithalatına gerek kalmayacak” ifadelerini kullandı.
Üretimde kaliteyi artırmanın önemine dikkat çeken Büyükselçuk sözlerini şöyle tamamladı:
“Kaliteli buğdaya biraz daha yüksek fiyat verilirse üreticiler buğdayını daha iyi yetiştirecekti. Bunun için sertifikalı tohum kullanıp, ilaç ve gübreyi zamanında verebilirsek ürettiğimiz buğdayın kalitesi artacaktır.”