Kızılarık Mahallesi’nde uzun süredir devam eden mülkiyet tartışması, bölge halkını Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile karşı karşıya getirmiş durumda. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Muratpaşa Belediyesi arasındaki anlaşmazlık vatandaşı mağdur ediyor.
YÜKSEK ECRİMİSİL TALEBİ
Muratpaşa Vakfı’na ait olduğu belirtilen 3 bin dönüm araziye dair kayıplara karışan bir harita, 1936’dan bu yana devam eden mülkiyet çekişmesinin merkezinde yer alıyor. Vakıflar Müdürlüğü, bu arazilerde hak iddia ederek bölge halkından yüksek ecrimisil bedelleri talep ederken, mahalle sakinleri 3 kuşaktır yaşadıkları toprakların dedelerinden miras kaldığını ve bu arazilerde hak sahibi olduklarını savunuyor.
YERİNİ KİRAYA VERENLER VAR
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bölgede bir çalışma yaptığı ve yeni ecrimisil fiyatları belirlediği ifade edilirken vatandaşlar duruma isyan etti. Edinilen bilgiye göre, Vakıflar Bölge Müdürlüğü yeri olup kiraya verilen yerleri de tespit ederken vatandaşın fazla gelir gelde ettiğini tespit etti. Yaşanan gelişme sonrasında yeri olup da kiraya veren de yeri olup kendi oturan da aynı görüldü ve ortaya böyle bir tablo çıktı.
ÇÖZÜM ARSA TAKASINDA MI?
Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün Muratpaşa Belediyesi’nden istediği yeri alamadığı için çözümsüzlük oluştuğu belirtilirken Kızılarık Mahallesi eski Muhtarı Galip İlya, “Biz Süleyman Evcilmen zamanında bazı vatandaşları tapularına kavuşturmuştuk” derken mahalle sakini Doruk Soydan, Kepez’de çözümün arsa takası ile geldiğini belirtirken Muratpaşa’da da aynısının yapılması gerektiğini söyledi.
Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Kızılarık Mahallesi’nde uzun süredir devam eden mülkiyet tartışması, bölge halkını Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile karşı karşıya getirmiş durumda. 90 yıl önce kaybolan bir haritayla başlayan sorun, bugün astronomik ecrimisil bedelleri ve tahliye talepleriyle daha da büyümüş durumda.
Tarihî Süreç ve Kayıp Harita
Muratpaşa Vakfı’na ait olduğu belirtilen 3 bin dönüm araziye dair kayıplara karışan bir harita, 1936’dan bu yana devam eden mülkiyet çekişmesinin merkezinde yer alıyor. Vakıflar Müdürlüğü, bu arazilerde hak iddia ederek bölge halkından yüksek ecrimisil bedelleri talep ederken, mahalle sakinleri 3 kuşaktır yaşadıkları toprakların dedelerinden miras kaldığını ve bu arazilerde hak sahibi olduklarını savunuyor.
Kızılarık Mahallesi’nin Mücadelesi
Kızılarık halkı, bugüne kadar birçok kez eylemler düzenleyerek mülkiyet sorununun çözülmesini talep etti. Barınma Platformu adı altında örgütlenen mahalleliler, 4706 sayılı kanunun burada da uygulanmasını istiyor. Bu yasa, Hazine’nin taşınmazları hak sahiplerine satmasını öngörüyor ve Türkiye’nin birçok yerinde uygulanmış durumda. Ancak Kızılarık’ta bu yasa henüz devreye alınmadı.
Ecrimisil Bedelleri: Astronomik Artış
Barınma Platformu Sözcüsü Avukat Engin Akbaba’nın verdiği bilgilere göre, ecrimisil bedellerinde son iki yılda 200 kata varan artışlar yaşandı. Örneğin, 90 metrekare bir ev için iki yıl önce 1800 TL olan bedelin, bugün 350 bin TL’ye yükseldiği belirtiliyor. 660 metrekarelik bir arsaya ise 35 bin TL olan ecrimisil bedelinin 2 milyon 400 bin TL’ye çıktığı ifade ediliyor. Bu durum, mahalle sakinlerinin büyük bir kısmının bu bedelleri ödeme imkânı olmadığını ve zorla tahliyeyle karşı karşıya kaldıklarını ortaya koyuyor.
Doruk Soydan: “Her İki Taraf da Yanlış Yapıyor”
2014 yılında AK Parti Muratpaşa Belediye Başkan aday adayı olan Doruk Soydan, meseleye farklı bir açıdan yaklaşıyor. Soydan, mülkiyet tartışmasında hem Vakıflar Müdürlüğü’nün hem de bazı mahallelilerin yanlış uygulamalarda bulunduğunu belirtti.
Soydan, Vakıflar Müdürlüğü’nün arsa üzerinden ecrimisil alması gerektiğini, ancak yapıların da vakıf arazisi gibi değerlendirilerek yanlış hesaplamalar yapıldığını ifade etti. Öte yandan, bazı mahalle sakinlerinin de bu yerleri kiraya verdiğini ve burada oturmadığını söyleyen Soydan, “Vakıflar, yerlerini başkasına kiraya verenleri tespit etti ve buna yönelik haklı bir tepki ortaya koydu. Ancak burada muhtaç olanlarla olmayanlar birbirinden ayrılmalı. Çözüm için belediye, Vakıflar ve Hazine’nin ortak bir plan yapması gerekiyor” dedi.
Soydan, Kepez bölgesinde benzer sorunların büyük ölçüde çözüldüğüne dikkat çekerek, Muratpaşa Belediyesi’nin de bu yönde adımlar atması gerektiğini belirtti. “Milli Emlak’tan yer alınıp Vakıflar’a tahsis edilerek sorun çözülmüşken, burada neden bir ilerleme sağlanamıyor?” diyerek sürecin kilitlenmesine tepki gösterdi.
Haber: Yalçın KÜÇÜK