Artan girdi maliyetleri, süt üreticilerini zorluyor. Üretim maliyetlerindeki yükseliş, sektörde faaliyet gösteren hem küçük ölçekli işletmeleri hem de büyük üreticileri olumsuz etkiliyor. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, süt üretimindeki düşüşün temel nedenlerinden birinin yüksek üretim maliyetleri olduğunu belirterek, özellikle yem fiyatlarının üreticilerin belini büktüğünü ifade etti.
ÜRETİCİ ZARARINA ÜRETİM YAPIYOR
Süt fiyatlarındaki sürekli artışın nedeninin doğrudan üretimdeki azalma olduğuna dikkat çeken Simav, üreticilerin en büyük sorunlarından birinin, maliyetleri kendisinin belirleyememesi olduğunu vurguladı. Yem, enerji, işçilik ve hayvan sağlığı giderleriyle boğuşan üreticinin, finansmana ulaşmakta da zorluk yaşadığını söyledi. Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen çiğ süt referans fiyatlarının üretim maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğunu kaydeden Hüseyin Simav, üreticinin çoğu zaman zararına çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi.
PAZARLIK GÜCÜ HİÇ KALMAMIŞ
Çiğ sütün kolay bozulabilir bir ürün olması, üreticiyi piyasada oluşan fiyatlara mahkûm bırakıyor. Süt fiyatlarının sanayicinin inisiyatifine kaldığını ifade eden Hüseyin Simav, halkın alım gücünün zayıf olmasının ve örgütlenme düzeyinin düşük olmasının da üreticilerin sanayici karşısında pazarlık gücünü zayıflattığını ifade etti. Bu durum, üreticilerin fiyat belirleme konusunda elini zayıflatırken, aracı ve alıcı konumundaki sanayicilerin fiyatı dikte etmesine neden oluyor.
SÜT ÜRETİMİNDE VERİM DÜŞÜK
Türkiye’de hayvan varlığının önemli bir bölümünü düşük verimli ırkların oluşturduğuna işaret eden Simav, kaba yem üretimindeki yetersizliklerin ithalata bağımlılığı artırdığını, bu durumun da üretim maliyetlerine olumsuz yansıdığını belirtti. Modern üretim tekniklerinin yetersiz kullanımı, hayvan sağlığı ve hijyen konularındaki bilgi eksiklikleri de hem süt kalitesini hem de üretim verimliliğini düşürüyor.
KAYIT DIŞI ÜRETİM RİSK BARINDIRIYOR
Kayıt dışı süt üretiminin yaygın olmasının hem denetim zafiyetine yol açtığını hem de sağlıklı ve istikrarlı bir piyasa oluşumunu engellediğini ifade eden Simav, bu durumun halk sağlığını da tehdit ettiğine dikkat çekti. İklim değişikliği, kuraklık ve ani yağışların yem bitkisi üretimini olumsuz etkilediğini ve süt üretiminde sürekliliği tehdit ettiğini söyledi.
YEM MALİYETLERİ SÜBVANSE EDİLMELİ
Sürdürülebilir bir süt üretimi için uzun vadeli stratejilere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Simav, çiğ süt fiyatlarının belirlenmesinde üretim maliyetlerinin mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti. Yem maliyetlerinin sübvanse edilmesinin, üreticinin yükünü hafifletmede kilit rol oynayacağını da belirten Simav, bölgesel ihtiyaçlara göre şekillendirilecek alternatif politikaların da hızla devreye alınması gerektiğini sözlerine ekledi.